Contact

Instagram
Bowtech = Terapia Bowen

Terapia Bowen si Scolioza

18 decembrie 2019
Bowen si scolioza

Scolioza, este un termen folosit pentru a descrie o curbură excesivă a coloanei vertebrale. Deși toată lumea este mai dominantă pe o parte mai mult decât cealaltă și coloana vertebrală a nimănui nu este complet dreaptă, scolioza este de obicei o curbură de peste 10 grade.

Uneori, curbura coloanei vertebrale poate fi congenitală și afecțiunea se prezintă la naștere. Cel mai adesea cauza exactă nu este cunoscută și curbura excesivă se prezintă oriunde de la copilărie până la adolescență până la vârsta adultă.

Poate avea geneza într-un mușchi psoas strâns, ceea ce înseamnă că cauza poate fi o problemă neuromusculară. Mușchiul psoas conectează picioarele de coloana inferioară, iar indicatorii clasici ai unui psoas strâns sunt adesea similari cu modul în care este diagnosticată curbura coloanei vertebrale — un umăr mai sus sau mai jos decât celălalt; un șold mai sus sau mai jos decât celălalt; și discrepanța lungimii picioarelor.

 

 

Un psoas strâns poate afecta serios coloana vertebrală și pelvisul. Dacă porțiunea de psoas care se atașează de picior este strânsă, poate crește curba coloanei lombare. Dacă capătul superior al psoasului este strâns, poate scădea curba.

Organismul compensează întotdeauna într-un fel dezechilibrele musculare. Dacă o parte a corpului este strânsă și nu funcționează atât de eficient, cealaltă parte de multe ori lucrează mai mult pentru a se reface. Acest lucru poate trage efectiv coloana vertebrală în două direcții.

Curbura coloanei vertebrale poate lua multe modele. Psoasul strâns poate trage vertebrele lombare înainte pe o parte, ceea ce poate începe procesul de curbare. De fiecare dată când coloana vertebrală este trasă într-o direcție, vor exista forțe compensatoare care se mișcă în altă direcție. Invariabil, cutia toracică se implică și, în funcție de circumstanțe, toată coloana vertebrală până la gât se poate răsuci în călătoria scoliotică.

Recent lucrez de câteva săptămâni cu A. o fată de 14 ani, care a fost diagnosticată cu scolioză lombară după o radiografie. Prezentarea ei, la prima ședință, a fost un picior drept cu 1,5 cm mai scurt decât cel stâng, un șold drept mai înalt și ușor răsucit înainte, ischio-jambierii strânși, de asemenea, partea superioară a corpului și țesuturile gâtului foarte strânse.

După a doua ședință, mama ei a spus că deja observa o îmbunătățire! În primele două ședințe, am lucrat cu procedurile de bază Bowen pentru a pregăti corpul pentru a primi terapia Bowen și pentru a stabili un sentiment de siguranță și încredere cu clientul, activând sistemul nervos parasimpatic și începând să elibereze primul strat de constricție în țesuturile corpului.

În a treia săptămână, A. a început să simtă o oarecare durere pe glezna stângă și pe partea interioară a genunchiului stâng în timpul săptămânii. Un semn bun că lucrurile încep să se schimbe! Sesiunile a patra și a cincea au fost cruciale pentru vindecarea lui A. Am abordat spasmul muscular susținut de pe ischio-coarda drept și adductorii drepti și apoi SCM stâng (unul dintre mușchii gâtului), după care a avut o eliberare mare și s-a înroșit; simetria a fost restabilită la sfârşitul tratamentului.

Am continuat planul de tratament abordând și eliberând psoas-ul drept timp de câteva săptămâni, restabilind echilibrul în țesuturile lombare supraîntinse din partea stângă, eliberând în continuare țesuturile din partea superioară a corpului și gât. Curbura coloanei inferioare începea să afecteze și coloana superioară.

Cred că un psoas drept strâns este implicat în scolioza lui A., prin tragerea vertebrelor înainte. Mușchiul psoas este un mușchi foarte important în organism, este adânc în nucleu și este responsabil sau implicat în multe dureri de spate, șold și articulații. Mușchiul psoas ne ține sus, ne ghidează prin viață și depozitează energia noastră neprocesată, ceea ce duce la tensiune și durere cronică. Este un mușchi foarte dinamic și fluid și are nevoie de noi să menținem un dialog continuu cu el, prin stil de viață, exerciții fizice, postură, hidratare și bunăstare emoțională, pentru a menține sănătatea și echilibrul.

A. a fost absolut uimitor pe parcursul întregului proces de tratament și este foarte angajat să facă exerciții în timpul săptămânii, între tratamente, pentru a facilita vindecarea. Fără o altă radiografie, este dificil de spus în ce măsură s-a îmbunătățit curbura coloanei ei, cu toate acestea efectele terapiei Bowen asupra alinierii ei pot fi văzute direct.

Vezi si