Contact

Instagram
Bowtech = Terapia Bowen

Cum este viata de terapeut Bowen

28 iunie 2022
stresul te epuizeaza, hai sa rezolvam asta

Ce este această terapie?

TEHNICA BOWEN prezintă unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente în lume, în prezent. Se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.

Meseria de terapeut prezintă diferite provocări și nu este întotdeauna atât de ușoară pe cât s-ar putea crede, cei care o practică fiind nevoiți să se confrunte cu prejudecățile pacienților și ale doctorilor, diagnostice confuze și mici provocari de zi cu zi. Dar când meseria este făcută din plăcere și cu iubire pentru oameni, aceasta devine job-ul de vis al unor persoane.

Alina Maria Purghe este terapeut bowen și conduce un cabinet din Bistrița împreună cu sora sa. Ne-a primit în cabinetul ei și ne-a răspuns sincer la orice întrebare am avut despre cum este să fii un terapeut bowen.

 

 

Într-un cuvânt, care este meseria dumneavoastră?

„Terapeut”

Cine poate deveni terapeut?

„Oricine poate deveni terapeut. Nu trebuie să ai niciun studiu de specialitate ca să poți deveni terapeut bowen. Dacă ar trebui să dau eu o definiție a persoanelor care ar putea deveni terapeut, ar fi: oricine iubește oamenii.”

Cum poți deveni un terapeut bowen?

„Ca să devii terapeut cu acte în regulă, ai nevoie de cursuri, dar ca să ajungi la cursuri nu este nevoie de o pregătire prealabilă. Am avut colegi la cursuri care erau ingineri, am avut colegi bucătari, medici, asistenți, moașe medicale, din toate domeniile. Totul este să iubești oamenii, să fii orientat spre ei și să înveți cât mai corect tehnica. Trebuie să faci un curs de anatomie și prim ajutor, pentru că lucrezi într-un mediu cu oamenii în care e posibil să fie nevoie de o intervenție și anatomie pentru că lucrezi pe corp și trebuie să știi ce faci și cum.”

Cât durează aceste cursuri?

„Cursurile sunt structurate pe câte patru zile, o dată la trei sau la patru luni, depinde cum hotărăsc organizatorii, cu suport de curs, pe module. În momentul în care ai primele patru module făcute, ai un examen, îți primești diploma, după care poți să continui cu cursurile de perfecționare. Există un curs de profesioniști, unul de avansați și altul de master, care este cel mai mare. Pentru a ne menține calitatea de terapeuți într-o asociație a terapeuților, se solicită în fiecare an sau o dată la doi ani anumite cursuri, ca și cum ți-ai lua credite. Se mai fac și cursuri specializate pe anumite afecțiuni: pentru diabetici, probleme de structură, dureri de spate, pentru „Minte, corp și Bowen.”

V-ați considera un doctor?

„Nu. Mă consider mai degrabă un facilitator spre starea de bine a omului. Noi avem nevoie de doctori, adică ne vin pacienții de multe ori zicând „mă doare undeva” iar noi încercăm și lucrăm. Nu au un diagnostic foarte clar. Dacă după căteva ședințe nu reacționează și nu e favorabil, durerea persistă, îi rugăm să meargă la medic. Eu la prima ședințe îi întreb: și medicul ce a zis?”

Ce părere au medicii și pacienții despre terapie? O consideră eficientă?

„Unii sunt foarte deschiși, alții nu consideră deocamdată terapiile alternative benefice, dar nu e cu supărare. Sunt pacienți care zic „Ar trebui să cred în bowen?” Nu, nu trebuie să crezi dar trebuie să vrei să te vindeci.”

Cum ați decis că vreți să fiți terapeut bowen?

„Am descoperit că am o boală autoimună. După multe luni în care am făcut tratamente, în afară de efectele secundare pe care le-am observat nu mi s-a întâmplat nimic (așa am reacționat eu, nu e la toată lumea la fel). Familia mi-a recomandat terapia bowen. După prima ședință am descoperit că știu ce se întâmplă în corpul meu. Am început să mă simt mai bine, să zâmbesc mai mult.

Eu făceam total altceva, terminasem dreptul, lucram în logistică și aveam o firmă de organizat evenimente festive. Am mers la un curs de terapie și m-am regăsit de la primele cuvinte acolo, e ca și cum te-ai așeza într-un scaun de mărimea ta. Acolo este locul meu. Mi s-a așezat sufletul, mi s-a așezat mintea și abia așteptam următoarele cursuri. De la primul curs am început să practic. Și deși eu nu am împărțit niciun pliant, nu am făcut reclamă nicăieri, eu tot aveam oameni, tot mai mulți, încât după ce am absolvit cursul a trebuit să îmi deschid cabinet împreună cu sora mea. Am renunțat la celălat job, pentru că nu aș fi renunțat la asta pentru prima și am făcut alegerea cu sufletul.”

Vă place să veniți la muncă? Vă simțiți împlinită?

„Am mers cu familia în vacanță într-un loc unde se sărea cu parașuta.  Aterizând, fiecare cădea cum putea. M-am gândit ce nevoie ar avea ei de „un coccis”. Deci în momentul în care îți place atât de mult ceea ce faci încât te definește, atunci cumva gândești bowen. Și implicându-te, pentru că empatizezi cu pacienții, devine obositor și uneori este greu, dar aduce satisfacție.”

Cât timp ați face bowen?

„Aș face până aș închide ochii. E ceea ce pe mine m-a salvat din multe. Am renăscut și după ședințele de bowen am simțit că orice o să vină spre mine pot să duc.”

Ce nu vă place?

„Nu pot zice ca nu îmi place, dar totdeauna mă rog să ajungă în cabinet oamenii pe care îi putem ajuta, oamenii care au voința sau dorința de a-și rezolva problema. Vin de multe ori persoane care nu cred și care spun că pentru ei nu este important. Este ca și cum mi-ai aduce mie un afront personal, mai ales atunci când nu știi despre ce e vorba.”

Ce este terapia bowen și cum arată în practică?

„Sunt doar apăsări peste anumite puncte, rolări peste anumite puncte, nu doare și pauză între ele ca să apuce creierul să proceseze informația pe care i-am dat-o, după care revenim și continuăm. E o terapie non dureroasă, nu e inviazivă, nu are contra indicații, nu se intercalează cu medicația.”

Există anumite interdicții?

„Ce nu este permis atunci când facem bowen este masajul corporal, manipularile corporale, băile fierbinți ori foarte reci, deci tot ce ar putea anula efectele terapiei.”

Cine poate beneficia de terapia bowen?

„Sunt pacienți din toate grupele de vârstă, Bowen este recomandat chiar dinainte să te naști. Dacă mama primește Bowen, atunci și copilul beneficiază. Nouă ne zicea și la curs, cel mai frumos cadou pe are îl poți face unei femei însărcinate sunt ședințele de Bowen pentru că așa beneficiază și ea, și bebe. Până la cele mai înaintate vârste, nu ne oprește nimic.”

Citind despre terapie am găsit ideea ca ar avea leac pentru orice boala. Credeți că este adevărat?

„Terapia bowen are cumva la bază memoria celulară. Acționând pe anumite puncte și cu anumite impulsuri, trimitem corpul la stadiul său de normalitate, atunci când corpul este sănătos. Corpul alege ceea ce e mai important pentru el și vindecă. Dar da, ca și afecțiuni poate să vindece sau să ajute la vindecare oricărei boli.”

Cât de dese sunt ședințele de terapie bowen?

„Terapia bowen se face o dată pe săptămână, uneori și la două săptămâni. E important să respectăm un program și rupem șirul celor șapte zile, doar în anumite situații: la copilașii cu colici, la femeile însărcinate dacă au anumite probleme sau la asmatici, dacă au o criză de astm.”

Ce recomandări aveți pentru cei care se gândesc să încerce terapia?

„Ce aș recomada ar fi să nu aștepte să vină când apar probleme. Cu cât începem mai repede, cu atât se rezolva mai repede.”

Ați recomanda și altora această meserie?

„Oricărui om care iubește oamenii. Am avut o experiență în care cineva m-a rugat să îi explic și să îi arăt ce înseamnă, pentru că nu știe dacă i se potrivește. Am zis ok, ia un loc, avem de lucru.”

Ce sfat le-ați da?

„Să fie deschiși.”

Cum v-ați descrie meseria?

„Ultimul copil care mi-a explicat ce înseamnă bowen a zis „Alina face te iubesc”. Cred că asta e cea mai bună definiție pe care am primit-o vreodată de la cineva.  Eu aș explica simplu: aduce fericire și sănătate și multă bucurie.”

 

Articol redactat de către Dora Parauan în cadrul Revistei Keep Focus

Vezi si